KÖK HÜCRE ENJEKSİYONU

Kök hücre, insan vücudundaki her doku ve organ yapısında bulunan ve ana hücre (kök hücre) olarak adlandırılan yapılardır. Kök hücreler, organ ve dokularda gerekli olan hücre yapısına dönüşebilme özelliğine sahiptir. Bu sebeple kök hücreler, yenilenme ve iyileşme görevlerini üstlenip, dokuların ve organların hasarlarını önlemeye yardımcı olmaktadır.

 Kök hücre enjeksiyonu, kişinin vücudunun belirlenen bir bölgesinden ‘liposuction’ yöntemi ile alınan yağların, filtreledikten sonra kişinin ihtiyaç duyulan başka bir bölgesine enjekte edilmesidir. Bu tedavi yöntemi eskiden kök hücrenin en çok kemik iliğinden elde edilebileceği düşünülmekteydi, fakat yapılan araştırmalar sonucu, şu anda ise yağdaki kök hücre miktarının iliktekinden 4 kat daha fazla olduğu bilinmektedir. Bu sayede enjeksiyon işlemi yapılırken yağdan ayrıştırılan zengin kök hücrelerden faydalanılmaktadır. Klasik yağ transferi işleminde, enjekte edilen yağ dokusu kendisini besleyemediği için dolgunluk ve kalıcılık süresi kısa sürmektedir. Kök hücre ile zenginleştirilmiş yağ dokusu transferinde ise enjekte edilen doku kendisini besleyip çoğalabilmektir. Bu sayede kalıcılığı daha uzun sürer ve dolgunluk sağlar. Enjekte edilen kök hücre hangi dokunun içerisinde ise o dokunun hücrelerine dönüşebilmektedir. Ve böylelikle cildin ve dokunun kendisini yenilemesine yardımcı olmaktadır.  Kök hücreler, cilt sağlığı ve cildin görünümü için oldukça önemli yapılardır. Yaşın ilerlemesi ve genetik faktörleri vb sebepler sonucunda ciltteki kök hücreler azalmakta ve ciltte elastikiyet ve yumuşak doku kaybı oluşmaktadır. Bunun sonucunda ise cildimizde kırışıklıklar ve sarkmalar meydana gelmektedir. Kök hücre enjeksiyonu tedavisi cildin kaybolan yumuşak doku kaybı ve elastikiyetini onarır ve böylelikle cildin daha canlı ve sıkı görünmesini sağlar.

Kök Hücre Enjeksiyonu Hangi Bölgelere Uygulanabilmektedir?

Bu tedavi yöntemi farklı amaçlarla vücudun birçok farklı bölgesine uygulanabilmektedir. En çok tercih edilen uygulama alanlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;

– Ameliyatsız meme büyütme

– Popo dolgunlaştırma

– Yara izi ve çöküklüklerin giderilmesi

– Bacak kalınlaştırma

Dermatoloji ve estetik tedavisinde kök hücre enjeksiyonu şu amaçlarla kullanılır;

 

– Cilt yaşlılığının önlenmesi (anti aging)

 

– Cilt dolgunlaştırma

 

– Akne izleri ve lekelerin giderilmesi

 

– Kırışıklıkların tedavisi

 

– Yüz kontürlerinin belirginleştirilmesi

 

– İyileşmeyen yaraların tedavisi

 

– Dudakların şekillendirilmesi

– Boyun ve dekolte bölgesinin gençleştirilmesi

Kök Hücre Enjeksiyonu Nasıl Uygulanır?

Uygulama yapılacak olan kişinin vücudunun belirlenen bir bölgesinden ‘liposuction’ yöntemi ile yağ alınır. Daha sonra alınan yağ dokusundaki zengin kök hücrelerin ayrıştırılması için alınan yağ dokusu belirli işlemlerden geçirilir. Ayrıştırılan bu kök hücreler uygulama yapılacak olan bölgelere enjekte edilir. Kök hücre enjeksiyonu uygulamasında, kişinin vücudunun hangi bölgesinde yağ fazlalığı varsa yağ alımı o bölgeden yapılmaktadır. Genel olarak üst ve alt karın bölgesi, basen ve bacak bölgesinden yağ alma işlemi yapılmaktadır. İşlem süresi uygulama yapılacak olan bölgeye ve ihtiyaca göre değişiklik gösterebilecek olup yaklaşık 1-2 saat sürmektedir. Lokal veya genel anestezi altında yapılmaktadır.

Kök Hücre Enjeksiyonu Sonrası İyileşme Süreci

İşlem sonrası uygulama yapılan bölgede hafif sızlama, şişlik, ağrı ve morarma görülmesi normaldir. Bu semptomlar bir iki gün içerisinde geçmektedir. Uygulama sonrası oluşan ödemin atılmasından sonra  işlem yapılan bölge şekillenmeye başlar. Kişinin kendi yağ dokusundan elde edilen kök hücre kullanıldığı için herhangi bir alerjik durum ortaya çıkmaz.