DOLGU UYGULAMASI NEDİR?

Dolgu uygulamaları cilt altına enjeksiyon yöntemi ile uygulanan ve vücudumuzun birçok bölgesine de uygulanabilen, son yıllarda uygulama kolaylığı ve uygulama süresinin kısalığı sayesinde çok sık tercih edilen önemli bir ameliyatsız estetik uygulamasıdır. Yaşın ilerlemesi ve genetik faktörlere bağlı olarak zaman içerisinde vücudumuzun birçok bölgesinde yağ dokusu ve cildin collagen denilen yapısal dokularında azalmalar, volüm kayıpları, ince çizgiler, kırışıklıklar ve çökmeler meydana gelmektedir. Son yıllarda dünyada ve ülkemizde medikal estetik alanlarında en sık başvurulan yöntemlerden birisi de hyaluronik asit bazlı dolgu malzemeleri ile deformasyon meydana gelen bölgelere yapılan dolgu uygulamalarıdır. Hyaluronik asit maddesinin en önemli özelliği ise doğal olarak vücudumuzda bulunması ve bu yüzden de uygulama yapılacak olan kişide herhangi bir alerjik reaksiyona sebebiyet vermemesidir. Ayrıca hyaluronik asit maddesi, kendi hacminin 1000 katı kadar su tutma kapasitesine sahip olabildiği için cildi dolgunlaştırmak amacıyla hücrelere nemin iletilmesini sağlamaktadır.  

Yüzde Hangi Bölgelere Dolgu Uygulaması Yapılabilir?

– Dudak dolgusu, dudakların hacimlendirilmesi, dolgunlaştırılması
– Burun dolgusu, burundaki biçimsel bozuklukların şekillendirilmesi
– Göz altı ışık dolgusu, göz altında oluşan çökme, morluk ve torbaların düzeltilmesi
– Çene dolgusu, çene ucundaki hacim eksikliğinin veya şekil bozukluğunun düzeltilmesi
– Elmacık dolgusu, yanak ve elmacık kemiğinin dolgunlaştırılması, şekillendirilmesi
– Nazolabial dolgu, burun kenarlarından ağız kenarına inen çizgilerin giderilmesi
– Jawline dolgusu, çene ucundan kulak önlerine kadar uzanan hattın belirginleştirilmesi
– Şakak dolgusu, göz çevresinde oluşan kırışıklıkların giderilmesi, düzeltilmesi
– Alın çizgilerinin doldurulması, düzeltilmesi
– Kalıcı akne izlerinin giderilmesi
– Kaş dolgusu, kaş kaldırma, kaş arasındaki çizgilerin giderilmesi
– Kaza ve travma sonucu yüzde oluşan deformasyonların giderilmesi

Dolgu Uygulaması Nasıl Gerçekleştirilir?

İşlemden ortalama 15-20 dk önce, dolgu yapılacak olan bölgelere anestezik krem sürülerek bu bölgeler uyuşturulur. Ayrıca son yıllarda yeni nesil dolgu maddelerinin çoğu lokal anestezik madde içerdiğinden işlem genellikle ağrısız gerçekleştirilmektedir. Küçük enjektör  yardımıyla belirlenen bölgeye veya bölgelere dolgu enjekte edilir. İşlem süresi dolgu yapılacak olan bölgenin anatomisine göre değişkenlik gösterebilecek olup işlem yaklaşık olarak 15-20 dk kadar sürmektedir. Uygulama alanı ve işlemin miktarı arttıkça işlem süresi de uzamaktadır. İşlem sonrası dolgu etkisi hemen görülmektedir. 

Dolgu Uygulamasının Etkisi Ne Kadar Süre Devam Eder?

Uygulanan geçici dolguların etkisi 6 -18 ay arasında değişiklik gösterebilmektedir. Bu süre; seçilen dolgu maddesinin içeriğine, ne kadar yoğun kullanıldığına ve işlemin yapıldığı bölgeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Yarı kalıcı dolgu uygulamalarında ise etki süresi 12-24 ay kadardır.  

Dolgu Uygulaması Sonrası İyileşme Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

– Dolgu işleminden önceki ve sonraki 1 hafta kan sulandırıcı aspirin vb. ilaçlar kullanılmamalıdır.
– Dolgu işleminden sonraki ilk 3 gün sırt üstü yatılmalıdır ve yüksek yastık kullanılmalıdır.
– Uygulama sonrası kişinin bol su tüketmesi önerilir.
– Uygulama sonrası 2-3 saat kadar duş alınmamalı ve cilt kuru tutulmalıdır.
– Dolgu uygulaması sonrası hamam veya saunaya girilmemelidir.
– İşlem yapıldıktan sonraki birkaç gün ağır spor yapmaktan kaçınılmalıdır.
– Uygulama sonrası birkaç saat sıcak içecekler tüketilmemelidir.
– Doktorun verdiği talimatların dışında işlem bölgesine masaj vb. şeyler yapılmamalıdır.

Dolgu Uygulamalarının Yan Etkileri Var Mıdır?

– Uygulama sonrası dolgu maddesi su tuttuğu için hafif şişlik ve ödem görülmesi normaldir. 

– Uygulama küçük iğne yardımıyla yapıldığı için iğne yerlerinde çok hafif kanamalar olabilmektedir. Kısa bir süre içinde geçmektedir. İğne izleri kalıcı değildir. 

– İşlem yapılan bölgeye hem dolgu maddesi hem de iğne girip çıktığı için herkeste görülmese de işlem sonrasında bazı kişilerde hafif morarma görülebilmektedir. İşlem sonrası oluşan bu morluklar kısa sürede içerisinde geçmektedir. 

 Bu yan etkiler dediğimiz minik unsurlar dışında dolgu uygulamalarının herhangi bir başka yan etkisi veya reaksiyonu yoktur. Ancak kullanılan dolgu maddesi iyi ve kaliteli değilse ve işlemi yapacak olan kişi yeterince deneyime sahip değilse, o zaman kişide alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar görülebilmesi riski söz konusu olabilmektedir. Eğer dolgu uygulaması, alanında uzman bir kişi tarafından yapılırsa bu uygulamanın kötü sonuçlanması mümkün değildir. İşlem yaptırılırken işlemin dozajı çok fazla abartı bir şekilde yapılmadığı müddetçe işlem sonunda güzel bir sonuç elde edilecektir.