YAĞ ENJEKSİYONU 

Yağ enjeksiyonu; yaşın ilerlemesi veya genetik faktörler gibi sebeplerle kişinin cilt altındaki mevcut yağ dokusunun azalması sonucu meydana gelen boşlukların veya çökmelerin doldurulması için yapılan bir estetik operasyondur. Yağlar, kişinin vücudunun kendisine ait bir tür dolgu görevi de gören dokularıdır. Kişinin kendi vücudunun belirlenen bir bölgesinden alınan yağ dokusunun, oluşan deformasyonu düzeltmek amaçlı deforme olan  bölgeye eklenmesi işlemidir. Aynı dolgu uygulaması gibi; bir gölgeyi büyütmek, derin kırışıklıkların giderilmesi, şakak ve yanaklardaki çukurların doldurulması, çene hattının ve elmacık kemiklerinin belirginleştirilmesi, yara izlerinin azaltılması ve vücut hatlarının düzeltilmesi amaçlı yapılabilen bir operasyondur. Yağ enjeksiyonu, sadece yüz bölgesine değil aynı zamanda kişinin çeşitli bölgelerine de uygulanabilen estetik bir operasyondur. Uygulanan bölgeye daha canlı, daha dolgun ve estetik bir görünüm kazandırılır. Enjekte edilecek olan yağ dokusu genellikle; karın yada basen bölgesinden alınmaktadır. 

Yağ Enjeksiyonu Operasyonu Nasıl Yapılır?

Operasyon öncesi işlem yapılacak olan bölgeler işaretlenir. Bu işaretlemeler genellikle hasta ve doktorun birlikte fikir yürütecekleri şekilde yapılır. Kişinin vücudunun yağ dağılım durumu muayene esnasında belirlenir ve herkes için yağ alınacak olan bölge, yağ dağılım durumlarına göre değişiklik göstermektedir. Yağ alınacak olan bölgeden milimetre kadar küçük bir giriş noktası belirlenir ve daha sonra, ince uçlu iğne yani; kanül denilen enjektör yardımıyla yağ dokusu alınır. Alınan yağ hücreleri içindeki yabancı maddelerden arındırılır ve daha sonra belirlenen bölgelere enjekte edilir. Lokal ve genel anestezi altında yapılır. Yapılacak olan işlemin durumuna ve büyüklüğüne göre uygulanacak olan anestezi yöntemi değişiklik gösterebilir. Operasyon süresi işlemin durumuna göre değişiklik gösterecek olup yaklaşık 30-60 dk kadar sürebilmektedir. 

Yağ Alınan Bölgeler de İncelme Olur mu?

 Hayır. Alınan yağ miktarları çok küçük olmasından dolayı yağ alınan bölgede bir farklılık göremezsiniz. Dolayısıyla operasyon sonrasında böyle bir sorunla karşılaşma durumu yaşanmamaktadır. 

Operasyon Sonrası İz Kalır Mı?

Herhangi bir kesi açılmadığı için iz kalma durumu yoktur. Kanüller ile girilen minik noktalar zaman içerisinde kendiliğinden geçmektedir. İz kalma durumu yaşanmaz. 

Yağ Enjeksiyonu Operasyonu Sonrası İyileşme Süreci
  • En az bir hafta süre ağır spor aktivitelerine ara verilmelidir.
  • Operasyon sonrası şişlik ve morluk görülebilir. İlk haftadan sonra gitgide azalmaktadır.
  • Operasyon sonrası oluşabilecek şişliği azaltmak amaçlı uygulama bölgesine soğuk kompres işlemi yapılmalıdır.
  • Operasyon sonrası en az 3 hafta sigara içilmesi önerilmez. Sigara içilmesi yağlarda oluşabilecek kayıp miktarlarını etkileyebileceği için hastanın bir süre sigaradan uzak kalması gerekebilir.
  • Operasyon sonrası hasta mümkünse baş bölgesini yüksekte tutacak şekilde uyumalıdır. Sırt üstü yada yan pozisyonda uyunmalı, yüzüstü uyunmamalıdır.
  • Hafif ağrı olması durumunda doktorun verdiği ilaçlarla iyileşme süreci daha rahat atlatılabilir.