LİPOSUCTİON NEDİR?

Kilo ve obezite problemi olmayan ancak çeşitli sebepler sonucunda vücudunun belirli noktalarında oluşmuş bölgesel yağlanma sorunu yaşayan kişiler için tedavi amaçlı uygulanan işleme ‘liposuction’ yani günümüzde de ‘yağ aldırma’ denilmektedir. Zayıflama yöntemleriyle giderilemeyen bölgesel yağlanmalara sahip kişilere, var olan fazla yağ dokularının vücuttan alınması ve vücuda daha iyi bir şekil kazandırılması amaçlanır. Bu işlem bir zayıflama yöntemi değildir. Yalnızca bölgesel incelme ve vücut konturlarının şekillendirilmesi amaçlı yapılan bir operasyonudur. Günümüzde sıklıkla tercih edilen bu uygulama özellikle kalça, karın, bel, basen, bacak gibi vücudun birçok bölgesine uygulanabilmektedir. Liposuction operasyonu genel olarak çeşitli yöntemler kullanılarak yağ dokularının daha akışkan bir hale getirilip, 2-3 mm’lik kanüller yardımıyla bu sıvılaştırılan yağ dokularının vücuttan çıkarılması işlemidir. Genel sağlık durumunda herhangi bir sorunu olmayan herkese bu operasyon uygulanabilmektedir. Ancak hamile ve yeni doğum yapmış kişilere bu işlemin yapılması önerilmez.  

Liposuction Operasyonu Nasıl Yapılır?

Liposuction operasyonu yapılırken birçok farklı teknikler ve yöntemler kullanılmaktadır. Herkesin kendi vücut yapısına, yağlanma bölgesine ve mevcut yağlanma durumuna göre hangi yöntemlerin uygulanacağına değişiklik gösterebilmektedir. 

-Lipomatik ile Liposuction

-Islak teknik liposuction

-Ultrasonik liposuction

-Lazer liposuction

Lipomatik olarak bilinen İnfrasonic Tickle Liposuction uygulaması, vücudu şekillendirme ve yağ aldırma amacıyla uygulanan yöntemlerden biridir. Lipomatik, vücudun bütün bölgelerinde yüksek hacimli liposuction sağlayan FDA onaylı bir cihazdır. Lipomatik Liposuction ile yağ aldırma işlemi sayesinde, vücuttaki belli başlı bölgelerin kontür yapısında bozulmaya yol açan fazla yağ dokuları, titreşimli kanüller yardımıyla vakumlanır ve vücuttan atılır. Lipomatik ile yağ aldırma, daha az doku hasarının yanı sıra, yağın homojen bir şekilde alınmasını sağlar. Bu operasyonun ardından yaşanan iyileşme süreci, klasik liposuction uygulamasına oranla daha kısa sürmektedir. Lipomatik yönteminin avantajlarından bir diğeri ise genel anestezinin yanı sıra bazı kişilerde lokal anestezi seçeneğine de olanak tanımasıdır.

Islak teknik liposuction yöntemi, bölgesel yağlanmanın olduğu yağ hücrelerine sıvı doldurulur ve bu hücreler bu sayede şişirilir. Daha sonrasında ise deri üzerine küçük kesiler açılarak ilgili yağ hücrelerine ulaşılmaktadır. Vakum cihazları aracılığıyla vücuttaki istenmeyen yağ hücrelerinin emilmesi işlemi yapılır. 

Ultrasonik liposuction yönteminde ise ses dalgaları sayesinde yağ dokularının patlaması ve böylece  etki ettiği yağ dokularının daha akışkan bir hale getirilmesi sağlanır. Daha sonra sıvılaştırılan yağ dokuları vücuttan alınır. 

Lazer liposuction yönteminde ise Lazer ışınları kullanılmaktadır. Hedeflenen bölgesel yağlanmanın olduğu bölgedeki yağ hücrelerine lazer ışınları gönderilir. Daha sonra yine birkaç mm’lik kesiler açılarak, derinin altından emilim işlemi gerçekleştirilir. 

Liposuction Operasyonu Sonrası İyileşme Süreci

Operasyon sonrasında mutlaka özel olarak üretilmiş korseler kullanılmalıdır. Bu korseler alınan yağ dokusunun miktarı ve kişinin özelliklerine göre yaklaşık 4 ila 8 hafta arası kullanılması önerilir. Operasyondan sonra ödem ve morlukların görülmesi beklenen bir durumdur ve zaman içinde bu durum ortadan kalkar. İşlemden bir hafta sonra dikişler alınır ve bir ila üç hafta sonrasında hastanın genel durumunda bir problem yoksa iş ve günlük hayata dönebilir. Uygulamadan sonra en az 4 hafta ağır spor aktiviteleri yapılmamalıdır. Operasyonla alınan sonucun kalıcı olması ve uygulamanın yapıldığı bölgenin yeniden yağlanmaması için, daha fazla sebze, lifli gıdalar ve az yağlı proteinler gibi dengeli bir beslenme şekli benimsenmeli, düzenli spor programları uygulanmalıdır.