MEME KÜÇÜLTME OPERASYONU
Kadınların meme dokusu, kandaki hormon seviyelerine önemli ölçüde duyarlı bir yapıya sahiptir. Benzer bir şekilde vücut ağırlığı ve beslenme alışkanlığı da meme dokusunun yapısını ve büyüklüğünü önemli ölçüde etkileyebilir. Hormonal değişiklikler, genetik faktörler, hamilelik, emzirme, aşırı kilo alma vb. gibi sebepler sonucunda meme dokusu büyük boyutlara ulaşabilir. Hem estetik yönden hem de çeşitli sağlık sorunlarına sebep olması açısından kişinin hayat kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkileyebilmektedir. Fazla büyük hacimdeki memelerin sebep olduğu boyun,sırt ve omuz ağrıları, duruş bozukluğu, nefes almada güçlük, sütyen askıları nedeniyle omuzda görülen çöküklük, kol ve el sinirlerinin sıkışmasına bağlı oluşan ellerdeki güç kaybı ve uyuşma, meme altında oluşabilecek pişik ve fiziksel aktivitelerin sınırlanması vb. gibi istenmeyen şekilde oluşan durumların çözümü için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tüm bunların yanı sıra meme küçültme operasyonu memelerinin görünümünden rahatsız olan kişilere de yapılabilir. Memenin vücut üzerinde güzel ve estetik bir görünümde olması için bulunduğu vücuda uygun bir hacim ve formda olması gerekmektedir. Meme küçültme operasyonunda amaçlanan, vücutla orantılı ve simetrik bir meme görünümü yaratmaktır.
Meme Küçültme Operasyonu Nasıl Yapılır?
Meme küçültme operasyonu öncesi hekim tarafından hasta ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir. Hastanın ek sağlık sorunlarının olup olmadığı incelenir. Yine ameliyat öncesi rutin olarak çeşitli kan testleri istenebilir. Meme dokusunun incelenmesine yönelik mamografi ve ultrasonografi tetkiklere başvurulabilir. Operasyon genellikle meme ucundan düz bir kesi yada ters t şeklinde kesi açılarak gerçekleştirilmektedir. Açılan kesi bölgesi üzerinden çeşitli ekipmanlar yardımı ile meme içerisinde bulunan fazla yağ dokuları var ise vücuttan alınır. Bu işlemin ardından cerrah tarafından memenin yeniden şekillendirilip düzeltilmesinden sonra kesiler estetik dikiş atılarak kapatılır. Operasyon genel anestezi altında yapılabilmektedir ve yaklaşık 2- 4 saat kadar sürebilmektedir. Operasyon süresi memeye yapılacak olan müdahaleye ve meme yapısına göre değişiklik gösterebilmektedir.
Meme Küçültme Operasyonu Sonrası İyileşme Süreci
Operasyon sonrası süreçte meme bölgesi sıkı bandajlar ile sarılarak takip edilir. Yapılan işlem bölgesinde yoğun sıvı birikimi olabileceği için her iki meme dokusuna da kısa süreli dren takılması gerekebilir. İşlem sonrası meme bölgesinde hassasiyet ve ağrı hissedilebilir. Morarma, kızarıklık ve şişlik de görülebilmektedir. Dokuların iyileşmesinden sonra ağrı,şişlik ve hassasiyet gibi sorunlar ortadan kalkmaktadır. Operasyon sonrası bu etkiler yaklaşık 1 hafta içinde iyileşmekle birlikte meme dokusunun toparlanması birkaç ayı bulabilmektedir. Bu nedenle hastalara operasyon sonrası 3 ay boyunca ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmaları tavsiye edilir. Operasyon sonrası hekim tarafından reçete edilen antibiyotik ve ağrı kesici ilaçların belirlenen sürede ve dozda kullanılması oldukça önemlidir. Memelere baskı yapmayan ve sallanmalarını önleyen sporcu sütyeni takılması, ağrı miktarının azaltılmasında ve memenin şekillenmesinde de büyük bir önem taşımaktadır. Operasyondan sonra hafif bir iz kalma durumu olabilir. Meme dokusunun ve dikiş bölgesinin hızlı iyileşmesi için sigara ve alkol tüketimi var ise en az 1 ay süreyle bırakılmalıdır. Sigara ve alkol tüketimi hücre yenilenmesini etkileyebileceği için iyileşme sürecinde kullanımı tavsiye edilmez.