KALÇA ESTETİĞİ
Özellikle son dönemlerde birçok kadının daha estetik ve düzgün bir kalçaya sahip olmak istemesi, kalça estetiği uygulamalarını günümüzde son derece popüler hale getirmiştir. Kalça estetiği; popo, basen ve bel bölgesine yönelik uygulanabilecek tüm estetik işlemleri kapsamaktadır. Kalça estetiği operasyonlarında hedef; popoyu şekillendirmek ve dikleştirmek, basen bölgesinde oluşmuş fazla yağ dokuları var ise onları almak ve bel bölgesini çukurlaştırıp, inceltmektir. Kalça bölgesine estetik amaçlı yapılan bütün cerrahi uygulamalar, aynı zamanda günümüzde popo estetiği olarak da bilinmektedir. Kalça estetiği uygulamaları için bireylerin vücut şekline ve isteğine bağlı olarak farklı uygulama seçenekleri bulunmaktadır. Kalça estetiği operasyonlarını; kalça küçültme, büyütme ve dikleştirme başlıkları altında değerlendirebiliriz.
Kalça Estetiği Operasyonu Nasıl Yapılır?
Kalça estetiğinde ideal ve tek bir tedavi yöntemi yoktur. Kalçanın şekline ve arzu edilen değişime göre tedavi belirlenir. En sık kullanılan yöntemler; doku fazlalığı varsa liposuction uygulaması, doku azlığı varsa ve ileri derece değilse yağ grefti (yağ enjeksiyonu) uygulaması, ve belirgin derece doku azlığı varsa ve kalça kasları belirgin değilse, silikon protez uygulaması yapılmaktadır. Kalçanın büyütülmesi ya da belirginleşmesi isteniyorsa, yağ greftlerinden veya silikon protezlerden yararlanılmaktadır.
Silikon protez olarak, kalça kasının uzunluk ve genişlik oranlarına göre seçilen oval, yuvarlak ya da damla şekilli yumuşak protezler kullanılır. Kalça estetiğinde kullanılan popo silikonu; meme estetiğinde kullanılan silikonlar ile aynı içeriğe sahiptir, fakat anatomik değişiklik içeren ve popoya özel tasarlanmış silikon protezlerdir. Kuyruk sokumundan yapılan küçük bir kesi ile girilerek, popo kaslarının içerisine yerleştirilir. Bu sayede poponun üst kısmı dolgunluk kazanır ve operasyon sonrasında dik ve dolgun kalça görünümüne sahip olunabilir. Yapısal olarak gereğinden fazla büyük olan kalçalar da ise yine yağ alma tekniği olan liposuction yöntemi ile küçültülerek biçimlendirilir. Çok fazla sarkık olan kalçalarda cerrahi olarak dikleştirme işlemine gidilebilir. Bu kalçalarda fazla olan deri ve yağ dokusu cerrahi olarak çıkartılır, içeriden yağ dokusunu şekillendirilerek yukarıya doğru askılama işlemi yapılır. Sonrasında kesi hattı dikişlerle kapatılır. Dikiş izleri, tam poponun alt kıvrım alanlarına denk geleceğinden fazla belirgin olmayacaktır. Kalça estetiğinde uygulanabilecek tüm işlemler genel anestezi altında yapılabilmektedir. Operasyonunun süresi, uygulanacak olan tekniğe göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
Kalça Estetiği Operasyonu Sonrası İyileşme Süreci
– Kalça estetiği operasyonu sonrası, ilk günlerde ağrı,şişlik ve ödem görülmesi normaldir. Bunlar, doktorun reçete edeceği ağrı kesicilerle giderilebilir.
– Operasyondan sonra en az 3 hafta boyunca, doktorun önerdiği korse giyilmelidir ve sadece banyo yaparken çıkarılmalıdır. Operasyondan 5 gün sonra duş alınabilir.
– Operasyon silikon protez kullanılarak yapılmış ise, kişinin operasyondan sonra oturup kalkarken son derece dikkatli olmasında fayda vardır. Yüz üstü veya yan pozisyonda yatılması önerilir.
– Operasyon sonrası 1 ay spor aktivitelerine ara verilmelidir.
Kalça Estetiği Operasyonu İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?
Her estetik operasyonda olduğu gibi, kalça estetiği için de, kişinin vücut gelişiminin tamamlanması beklenmelidir. 18 – 20 yaş sonrası, eğer doğuştan bir görüntü veya şekil bozukluğu varsa ise yapılabilmektedir. Yine de 18 yaşından küçük ve kalça gelişimini tamamlamamış kişilere bu operasyonun yapılması önerilmez.