POST BARİATRİK CERRAHİ NEDİR?

Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, bilgisayar başında geçirilen zamanların artması gibi birçok faktörün özellikle gençler başta olmak üzere fazla kilo alımını ve obeziteyi arttırdığı görülmüştür. Bariatrik cerrahi; obezite teşhisi konan, vücut kitle indeksi belirli oranları aşmış ve diyet denemelerinde başarı sağlayamamış kişilere uygulanan operasyonlara verilen isimdir. Bu operasyonda seçilen yöntem ile mideye balon,kelepçe uygulaması veya mide bypassı, tüp mide gibi işlemler uygulanmaktadır. Bu operasyon sayesinde kişiler kısa sürede hızlı kilo kaybı yaşarlar. Bariatrik cerrahi sonrası kişinin vücudunda hızlı kilo kaybına bağlı deri sarkmaları meydana gelmektedir. Post bariatrik cerrahi ise tam da bu noktada devreye girmektedir. Kişi kilo kaybı yaşadıktan sonra vücudunun deformasyona uğramış olan bölgelerini yeniden şekillendirme operasyonuna post bariatrik cerrahi denilmektedir. Bu operasyon karın, yüz, bacak ve kol germe, meme (küçültme,dikleştirme) ve popo kaldırma (toparlama) gibi operasyonları kapsamaktadır. Operasyondan önce hastanın varsa kronik hastalıkları ve ameliyat olmaya engel oluşturabilecek bir durumun olup olmadığı uzman hekimler tarafından iyice araştırılmalıdır. Bu operasyon sayesinde hem kişinin bedenine şekil verilmesi sağlanır hem de bu sayede özgüven problemi ve psikososyal problemler giderilmiş olur. 

Post Bariatrik Cerrahi Nasıl Yapılır?

Vücudun belirli bölgesinde, aşırı kilo vermeye bağlı olarak oluşan sarkmaların şekillendirilip düzeltilmesi için yapılan bu operasyonda uygulanacak olan teknik, deformasyonun yoğunluğuna, cilt yapısına ve uygulanacak olan bölgeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Mesela meme dikleştirme(toparlama) işleminde, memenin içindeki dokunun çoğu zaman kaybolmasından dolayı hem dokuyu toparlamak hem de kas altına implant yerleştirmek gerekebilir. Karın bölgesinde ise boşalan ve sarkan deri kesilerek germe işlemi yapılmaktadır. Popo bölgesinde ise bazen fazla olan deriyi çıkartmak yeterli olurken bazı hastalarda popo bölgesindeki düz görünümün giderilmesi istenir. Bu gibi durumlarda yine farklı tekniklerle bölgeye implant yerleştirilebilir. Bacaklarda ise kasık bölgesinden ya da bikini hattından gizli bir kesi açılarak deri fazlalıkları alınarak yapılabilir. Kollar ise genelde zayıflama sonrası hastaların en çok kurtulmak istedikleri bölgelerin başında gelmektedir. Kollarda oluşan sarkmaları koltuk altı bölgesine gizleyerek deri fazlalığını çıkarıp sarkma durumunu gidermek mümkün olabilmektedir. Bu operasyon diğer cerrahi operasyonlar gibi genel anestezi altında yapılmaktadır. Operasyon süresi uygulanacak olan bölgedeki deformasyona, cilt yapısına ve uygulanacak olan tekniğe göre değişiklik gösterebilecek olup yaklaşık 4-6 saat kadar sürebilmektedir. Birden fazla bölgeye uygulama yapabileceğinden dolayı kombine olarak bu operasyon  gerçekleştirilebilmektedir. 

Post Bariatrik Cerrahi Sonrası İyileşme Süreci

Operasyondan sonra en sık görülen yan etki işlem bölgesinde oluşabilecek şişlik, morluk ve ödemlerdir. Bunlar zaman içerisinde iyileşme göstererek kaybolmaktadır. Hasta operasyondan sonra 2-3 hafta kadar dinlenmelidir. 1 ay kadar bir süre ağır spor aktivitelerine ara vermelidir. Hastaların operasyon sonra enfeksiyon riskine karşı 7 gün süreyle antibiyotik kullanmaları gerekebilir. Operasyon öncesi ve sonrası iyileşme sürecinde sigara kullanımı yara iyileşmesini geciktirebileceği için sigara kullanımına bir süre ara verilmesi iyileşme süreci için büyük önem taşımaktadır. Operasyondan sonra ilk birkaç gün ağrılar olabilir. Reçete edilen ağrı kesicileri kullanmak iyileşme sürecini rahat atlatmanızı sağlayabilir. 

Post Bariatrik Cerrahi Kimlere Uygulanabilir?

Operasyon öncesinde bariatrik cerrahi operasyonu geçirmiş olup operasyon sonrası deride oluşan sarkmalardan dolayı deformasyon oluşan ve bu görüntünün düzeltilmesini isteyen, genel sağlık durumunda bir sıkıntısı olmayan, 18 yaş üstü herkese bu uygulama yapılabilmektedir.