PRP TEDAVİSİ NEDİR?

Prp dediğimiz terim ‘Platelet Rich Plasma’ adı verilen tedavi yönteminin kısaltılmış ismidir. Bu terim türkçe olarak ‘trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazma’ anlamına gelmektedir. Prp tedavisi; kişinin kendisinden alınan kanın, belirli işlemlerden geçirilmesi sonucunda oluşan trombositten zengin plazmanın elde edilmesiyle, kişinin tedavi edilmesi gereken bölgesine tekrardan enjekte edilmesidir. Kişiye tekrardan enjekte edilen ‘platelet’ maddesi yani bir diğer adıyla ‘trombosit’ dediğimiz zenginleştirilmiş plazmadır. Trombosit (platelet) maddesi, kanımızın pıhtılaşmasını sağlayan hücreler olmasının yanı sıra ayrıca hücre yenilemesini destekleyici proteinler de içermesi ve doku hasarlarına olan olumlu etkisi sayesinde güvenli ve başarılı bir şekilde kullanılan bir tedavi yöntemidir. İlaç tedavisi uygulamak yerine kişinin kendi kanının kullanıldığı PRP tedavisinde özellikle genetik ve çevresel faktörler sebebiyle yavaşlayan hücre yenilenmesinin hızlandırılması sağlanmaktadır.

PRP Tedavisi Hangi Bölgelere Uygulanmaktadır?

Cilt yenileme ve gençleştirme; Yaş, genetik ve çevresel faktörlerin cilt üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilerini gidermek amaçlı yapılan bir tedavi yöntemidir. Ciltte birçok alanda iyileşme gösteren prp uygulaması aynı zamanda cildin yenilenmesini sağlaması bakımından akne, yara izleri, elastikiyet kaybı, sarkmalar ve kırışıklar gibi sorunların tedavilerinde etkili bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Saç dökülmesi; saç dökülmelerinin önlenmesi ve sağlıksız hale gelen saç köklerinin yeniden iyileşmesini ve yapılanmasını sağlamak amacıyla yapılan bir tedavi yöntemidir. 

Eklem ve kas hastalıkları; Eklem ve kas hastalıklarının sebebiyle dokularda meydana gelen hasarlar sonucunda iyileşme sağlanamayan durumlarda iyileşme ve yapılanma sağlanması amaçlı uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. 

Tendon yaralanmaları ve diş tedavilerinde de sıklıkla kullanılan Prp tedavisi günümüzde en çok cilt yenileme ve saç köklerinin güçlendirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Cilde Uygulanan PRP Tedavisinin Faydaları Nelerdir? 

– Sivilce ve leke tedavisinde iyileşme sağlar.
– Cilde parlaklık ve esneklik kazandırır.
– Ciltte oluşan çatlak veya yara gibi cilt hasarlarını onarır.
– Uygulandığı alanlardaki çökmeleri, sarkmaları ve kırışıklıkları giderir.
– Cildin kolajen oluşumunu ve hücre yenilenmesini hızlandırmaktadır.
– Kişinin kendi kanı sayesinde yapılan bir tedavi yöntemi olduğundan dolayı alerjik reaksiyonlara sebep olmamaktadır.
– Lazer uygulaması sonra ciltte oluşan hasarların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.

PRP Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Öncelikle hastadan bir miktar kan alınır. Tüp içine alınan kan örneği santrifüj denilen bir cihaza yerleştirilir. Santrifüj cihazı, hastadan alınan kanın ayrışmasını sağlayan bir makinedir. Bu işlem trombositleri diğer kan bileşenlerinden ayırmayı sağlamaktadır. Yapılan ayırma işleminin ardından trombosit hücrelerinden zengin bir plazma maddesi elde edilmiş olur. Uygulama öncesi yapılan muayene de belirlenen noktalara, ayrıştırılmış plazma enjekte edilir. İşlem süresi yapılacak olan bölgeye ve kişiye göre değişiklik gösterebilir. Yaklaşık 30 dk kadar sürebilmektedir. 

PRP Tedavisi Ne Sıklıkla Uygulanır?

Prp tedavisi seansları genellikle 2 hafta aralıklarla uygulanmaktadır. Hastanın ihtiyacına ve sorunlu olan bölgenin durumuna göre ortalama 3-8 seans olacak şekilde planlama yapılmaktadır. Seanslar tamamlandıktan sonra yılda 1 veya 2 kez olmak üzere enjeksiyonlara devam edilebilir. Prp tedavisini her yıl tekrarlayan kişilerin ciltlerinde kalıcı bir canlılık, ışıltı ve iyileşme görülmektedir. Tedavinin kalıcı etkisi 3-4 seans sonrasında açıkça görülmektedir.